På internationella kvinnodagen den 8 mars lyfte vi frågan om kvinnor och flickor som vårdas med tvång. Vi lyssnade till forskare, profession och en person med egen erfarenhet av att vårdas med tvång. Varför ser det ut som det gör, och vad kan vi göra för att förbättra situationen?

Flickor och kvinnor som vårdas mot sin vilja är särskilt utsatta för kränkningar, tvångsåtgärder och i värsta fall våld och sexualbrott. Den nationella statistiken från Socialstyrelsen visar att kvinnor oavsett ålder i högre utsträckning utsätts för de tvångsåtgärder som uppfattas som mest integritetskränkande, som t.ex. bältesläggning.

I NSPH:s egen rapport om patienters upplevelser av psykiatrisk tvångsvård ser vi att kvinnor genomgående har en mer negativ upplevelse av sin vård. Det är nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor att känna sig otrygga på avdelningen jämfört med män. Det är även dubbelt så vanligt bland kvinnor att uppleva att kommunikationen med personalen fungerar dåligt.

Samtidigt finns goda exempel från verksamheter, och metoder som syftar till att minska förekomsten av tvång, som exempelvis självvald/brukarstyrd inläggning.

Se webbinariet i efterhand

Presentationer

Ulrica Hörberg (PDF)

Git-Marie Ejneborn Looi (PDF)

Josefin Vikström Eckevall (PDF)

Målgrupp

Evenemanget riktar sig till alla med intresse för frågan, exempelvis de med egen erfarenhet, anhöriga, personal inom psykiatrin och beslutsfattare på olika nivåer.

Julia Pivén. Foto: Ewa Stackelberg

Git-Marie Ejneborn Looi

Ulrica Hörberg