I ett öppenhjärtigt samtal under Almedalsveckan diskuterar Karin Rågsjö (v) och Jessica Ericsson (l) om hur det är att som politiker långsiktigt försöka skapa en bättre vård och omsorg – ”något av de roligaste man kan göra”. Detta trots utmaningar som långa budgetprocesser, stuprör i vårdorganisationen, självständiga landsting och en utbredd ovilja att bryta hierarkier.

-När det gäller att få hjälp för psykisk ohälsa är det som en tombola i Sverige. Det beror på var du bor, vem du träffar och vilka kunskaper personalen har. Vi måste hitta en mer fungerande struktur så att vi kan få mer standardiserad vård. Detta att vi inte kan jämföra mellan de olika landstingen gör mig galen, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för vänsterpartiet och som sitter i riksdagens socialutskott.

Hon och Jessica Ericsson är ense om att brukarmedverkan borde vara en självklarhet på alla nivåer inom sjukvården.

-Det finns mycket prestige på alla nivåer inom vården och landstingen är svårstyrda kolossar, och vi är ganska dåliga i Sverige på att leda förändringsarbete. Men jag är stolt och tacksam över att vi har fått in brukarna på ett helt nytt sätt, säger Jessica Ericsson, som sitter i Stockholms läns landsting och är ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri.