En dag på bussen kollapsade Abdinassir Osman – hans kropp och själ orkade inte längre.  Att som relativt nyinflyttad till Sverige få ihop jobb och studier och samtidigt hantera en tuff familjesituation där ett av barnen har en npf-diagnos blev till slut för mycket.

-Jag hade ingen kunskap om psykisk ohälsa och hade svårt att acceptera att jag hade blivit utmattad. I Kenya där jag föddes är psykisk funktionsnedsättning förknippat med skam, och familjen håller sådant hemligt, säger Abdinassir Osman, som är pappa till en pojke med autism.

Här berättar han om sin personliga resa från utbrändhet och depression via samtalstöd och nya perspektiv till ökad självkännedom och acceptans inför livets utmaningar och de egna behoven. Samtalet kretsar även kring den additionella stress som minoriteter (exempelvis migranter och hbtq-personer) upplever när de inte känner att de inte är en självklar del av samhället. Något som gör dem mer utsatta och ökar risken för psykisk ohälsa.

Abdinassir är ambassadör i Hjärnkollprojektet “Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration”. #hjärnkoll #denegnaberättelsen