Utredningen har haft två fokusområden. Den första delen har rört så kallade oskulds­kontroller, utfärdande av oskulds­intyg och oskulds­ingrepp (även kallade hymen­opera­tioner eller oskulds­operationer). Den andra delen har varit att analy­sera och redogöra för vilket straff­ansvar som finns när det gäller så kallade omvändelse­försök av hbtq-personer.

NSPH har lämnat ett remissyttrande tillsammans med RFSL Ungdom, Antidiskrimineringsbyrån Väst, Röda Korsets Ungdomsförbund, Unga Hörselskadade och Örebro Rättighetscenter.

Oskuldskontroller bör krimlinaliseras

Våra organisationer tillstyrker att utförande av oskuldskontroller bör kriminaliseras oavsett om samtycke lämnas och även när åtgärderna avser personer som har fyllt arton år. Vi avstyrker dock förslaget om att kriminalisera oskuldsingrepp då det är ett intrång på individens rätt till att fatta informerade beslut om sin kropp och sexualitet.

Ny brottsrubricering för omvändelseförsök av hbtq-personer

Gällande omvändelseförsök av hbtq-personer delar vi inte utredningens slutsats om att omvändelseförsök inte bör kriminaliseras. Våra organisationer anser istället att en ny brottsrubricering bör införas som särskilt förbjuder påtryckningar och tvång som syftar till att förmå någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill.

Läs hela yttrandet (pdf)

Läs slutbetänkandet i sin helhet (ny flik)