2023/06 – Om projektet Åldras och Må Bra 2023-03-30
Möt Zarah Melander och Linnera Eriksson som ledde projektet Åldras och Må Bra och Hans Bergström som deltog som samtalsledare i en serie fokusgrupper med äldre i Sörmland.
Här hittar du allt material som vi publicerar på sajten
Möt Zarah Melander och Linnera Eriksson som ledde projektet Åldras och Må Bra och Hans Bergström som deltog som samtalsledare i en serie fokusgrupper med äldre i Sörmland.
I det här avsnittet försöker vi ringa in något av allt det som Ing-Marie åstadkom, vad som återstår att göra bättre – och hur vi måste arbeta om vi ska göra det i Ing-Maries anda.
Vi har samlat in minnen och tankar kring Ing-Marie Wieselgren – hon gjorde stort avtryck hos många
Äldre män är kraftigt överrepresenterade när det gäller självmord. NSPH:s systerorganisation Hjärnkoll har under några år särskilt satsat på att nå ut bland män över 70 år med sitt samtalsmaterial ”Vi pratar om livet”
Vad betyder egentligen ”delaktighet”? Och vad får det för betydelse när man nästan inte får bestämma nånting själv? Kan man ens känna delaktighet när man vårdas inom rättspsykiatrin?
Tuija Viking har forskat om hur personal med olika kompetenser lär sig av varandra – och särskilt om hur det lärandet fungerar inom psykiatrin på de ställen där man anställt Peer Supportrar.
Det finns många åsikter, idéer och fördomar om vad ungdomar gör när de mår dåligt. Somliga hävdar att de söker vård i onödan, andra att de är för sjuka och borde söka hjälp någon annanstans.
Det viktigaste verktyget man har som personal i psykiatrin är sitt bemötande. Med det ska man skapa trygghet och hopp för patienterna. Det är svårt och därför behöver man få träna på det.
För att skapa bättre brukarinflytande och personcentrering är det viktigt att psykiatrin kan förstå patienterna utifrån fler perspektiv än de strikt medicinska. På Sahlgrenska sjukhuset börjat testa verktyget Dialog+.
Thomas Nilsson är psykolog och studerar ett arbetssätt i rättspsykiatrin som går ut på att patienten tillsammans med sin personal regelbundet inventerar vilka behov av stöd man har på olika livsområden.
Peter Andiné är rättspsykiater och forskare. Han studerar riskerna med hur man behandlar patienterna inom rättspsykiatrin.
Det tredje samtalet i vår miniserie om filosofer som studerar tvångsvård.